11 Ocak 2013 Cuma

EV YAPIMI YOĞURT

                                                  
           

                              EV YAPIMI YOĞURT




 Malzeme:

1/2 litre süt

1 yemek kaşığı yoğurt


Evde yapılan yoğurdun tadı bir başka hele birde köy sütü ve köy yoğurduyla mayalanmışsa.
Evde yoğurt yapmak için ihtiyacımız olan sadece süt ve mayalamak için de 1 yemek kaşığı yoğurt. Ben genelde yarım litre için 1 yemek kaşığı yogurt kullanıyorum. Siz daha fazla yapmak isterseniz 1 litre için 2 kaşık yeterli. Ama ben yine de eğer daha önce hiç yoğurt mayalamamışsanız 1/2 litre ile denemenizi öneriyorum.


Yapılışı:


Sütü derince bir kapa boşaltın ocağa alarak kaynamaya bırkakın. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve karıştırarak 4-5 dakika kaynatın. Daha sonra ocaktan alarak mayalayacağınız kaba boşaltın (seramik, porselen yada cam kullanmanızı öneririm) ve ılımaya bırakın. Ne çok sıcak nede çok soğuk olacak sıcak olursa ekşi soğuk olursa da yoğurdunuz süt tadında olur. Süt el yakmaycak ısısya gelince maya olarak ayırdığınız 1 kaşık yoğurdu bir çatal yardımıyla çırpın. Çırptığınız yoğurdu sütün içine boşaltın ve sütü iyice karıştırın. Üstünü bir kapak yada tabak ile kapatın. Ve bunu bir sofra bezi yada küçük bir battaniye ile iyice sararak bırakın. 4 saat kadar hiç hareket ettirmeyin. Daha sonra buzdolabına koyarak 3-4 saat daha bekletin. Yoğurdunuz hazır afiyet olsun.

Not: İlk yoğurdunuzu köy sütü yada köy yoğurdu ile mayalayabilirseniz daha başarlı oluyor. Hazır yoğurt ile mayalayınca biraz dokusu farklı oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder